Nedenstående artikel kan indeholde betalte links.

Øjenoperation

Har du dårligt syn, og ønsker du at slippe for at bruge briller eller kontaktlinser, så kan du overveje en øjenoperation. Øjenoperationer har opnået en betydelig popularitet de senere år. Populariteten skyldes blandt andet, at operationen

 • blot tager 5 – 10 minutter pr. øje
 • stort set er smertefri
 • kun er forbundet med små risici
 • kun kræver 1 – 3 dages sygefravær
 • øjenoperation pris fra 20.000 kr. eller kun 399 kr./mdr.

Slip for briller eller linser med en øjenoperation som blot tager 20 minutter!

Øjenlaseroperation

øjenoperationLangt de fleste øjenoperationer foregår i form af en såkaldt øjenlaseroperation. Ved en øjenlaseroperation ændres hornhindens form ved at “slibe” en passende kontaktlinsestyrke ind i hornhindeoverfladen.

Du kan finansiere øjenoperationen med et fast månedligt afdrag fra blot 399 kr./mdr.

Laseroperation af øjnene er dog ikke altid en mulighed, da der maksimalt kan korrigeres op til nedenstående dioptrier (dioptrier er brillestyrken).

 • 10 dioptrier nærsynethed
 • 4 dioptrier langsynethed
 • 4 dioptrier bygningsfejl

Er en laserbehandling ikke muligt, vil man i stedet indsætte en kunstig linse i øjet. Mere om det senere i artiklen.

Flere typer øjenoperationer med laser

Det er individuelt fra person til person, hvilken type øjenoperation der er den mest optimale. Det er derfor rigtig vigtigt, at du vælger en specialist, som har stor erfaring med de forskellige metoder. Se hvem vi anbefaler senere i artiklen.

Slip for bøvlet og udgifter til briller eller kontaktlinser med en øjenoperation

Dygtige specialister vil således udvælge og anbefale den øjenlaserbehandling, som er bedst for lige præcis dig og dine øjne. De mest effektive og mest populære laserbehandlinger, har vi listet herunder. Behandlingerne henvender sig alle til personer mellem cirka 18 – 45 år.

LASEK øjenoperation

Ved en LASEK øjenoperation bliver det yderste cellelag af hornhinden opløst af en svag alkoholopløsning, hvorefter laget fjernes med et instrument. Efterfølgende benyttes en Excimerlaser til at korrigere synsfeltet ved at omforme krumningen på hornhinden.

Operationen er helt smertefri, men du skal regne med at få ondt og være lysfølsom i op til en uge efter. Smerten kan lindres med smertestillende, og lysfølsomheden kan afhjælpes med solbriller. Det vil være nødvendigt at sygemelde dig i nogle dage efter en LASEK øjenoperation. LASEK øjenoperation pris ligger mellem 20.000 – 22.000 kr. Du har også mulighed for at vælge et fast månedligt afdrag på 399 kr. pr. måned i 64 måneder.

PRK øjenoperation

øjenlaseroperationVed en PRK eller Trans–PRK laseroperation fjernes hornhindes yderste lag. Efterfølgende vil en såkaldt Excimerlaser korrigere synsfejlen på øjets forreste del. Når synsfejlen er korrigeret, vil der blive sat en beskyttende gennemsigtig linse på øjet, som beskytter det under helingen.

En PRK øjenoperation gør ikke ondt, men op til en uge efter operationen må du regne med smerter og lysfølsomhed. Smerten kan lindres med smertestillende, og lysfølsomheden kan afhjælpes med solbriller. Det vil være nødvendigt at sygemelde dig i nogle dage. PRK øjenoperation pris ligger på cirka 22.000 kr., som kan afdrages med et fast månedligt beløb på 399 kr. pr. måned i 71 måneder.

LASIK øjenoperation

LASIK er en gammel metode, som kun anvendes meget sjældent i Danmark. Ved en LASIK øjenoperation vil kirurgen benytte en mekanisk kniv til at lave et tynd snit i hornhinden. Når snittet er lavet, vippes låget til side, hvorefter synsfejlen korrigeres ved hjælp af en Excimerlaser. Slutteligt vippes låget på plads igen, og operationen er overstået. Pris ikke kendt.

FS-LASIK øjenoperation

FS-LASIK er den nye og moderne metode, som har afløst LASIK. FS står for “femtosekund”, og der anvendes laser i stedet for en mekanisk kniv til at lave låget i hornhinden. Den unikke FS-LASIK teknologi sørger for, at låget bliver meget tyndere, mere jævnt samt individuelt tilpasset.

Efter synsfejlen er korrigeret med Excimerlaseren, vippes låget på plads, hvor det hæfter hurtigt og præcist. Efter endt operation kan du se tydeligt, og de fleste vil allerede dagen efter kunne tage på arbejdet. FS-LASIK øjenoperation pris ligger på mellem 27.000 – 30.000 kr., som kan afdrages med et fast månedligt beløb på 399 kr. pr. måned i 101 måneder.

SMILE øjenoperation

Ved en SMILE øjenoperation benyttes udelukkende en femtosekundlaser til både at lave låget samt til at omforme hornhindens krumning. SMILE er en relativ ny øjenlaserbehandling, som kun kan korrigere nærsynethed og bygningsfejl. Dog kan man ikke behandle lige så komplekse bygningsfejl med SMILE metoden, som man kan med FS-LASIK. SMILE øjenoperation pris ligger på cirka 33.000 kr., som kan afdrages med et fast månedligt beløb på 480 kr. pr. måned i 84 måneder.

Se video af hvordan de forskellige laseroperationer foregår:

Linseimplantat (ICL) i stedet for øjenlaser

Hvis din synsfejl er for stor, eller hvis dine hornhinder er for tynde, vil øjenlaser ikke altid være en mulighed. I stedet kan du vælge et linseimplantat (ICL – Implantable Contact Lens – implanterbare linser), som har en høj optisk kvalitet og er et super stærkt alternativ til laser.

Linseimplantater vil korrigere synsfejl permanent, og efter operationen vil du således kunne vinke farvel til briller og kontaktlinser.

Fordele ved linseimplantat:

 • Giver korrektion af både nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl i en og samme ombæring
 • Hurtig genoprettelse af synet
 • Er hverken mærkbar eller synlig
 • Helt fantastisk synskvalitet

En øjenoperation med linseimplantater foregår på følgende måde:

 1. Øjenlægen drypper dine øjne med bedøvende øjendråber, som gør operationen helt smertefri
 2. Linseimplantatoperationen påbegyndes og foregår ved, at linsen placeres nemt og blidt i øjet på få sekunder. Linsen placeres mellem iris og øjets naturlige linse gennem et lille indsnit i hornhinden.
 3. Operationen varer cirka 10 – 15 minutter pr. øje
 4. Umiddelbart efter operationen vil de fleste atter kunne se helt skarpt

Prisen på ICL linseimplantat ligger et sted mellem 33.000 –  43.000 kr. Hos de fleste klinikker har du har også mulighed for at få operationen finansieret. Har du behov for at låne eksempelvis 33.000 kr. over 72 måneder, vil den faste månedlige ydelse beløbe sig til cirka 549 kr. pr./mdr.

Linseudskiftning

linseudskiftning

En linseudskiftning henvender sig til personer, som er begyndt at døje med gammelmandssyn (også kaldet alderssyn eller presbyopi). Gammelmandssyn opstår typisk i 40 – 50 års alderen, hvor de fleste får brug for læsebriller til at læse en bog eller avisen.

Gammelmandssyn, grå hår og rynker er en naturlig del af det at blive ældre

Gammelmandssyn kan ikke behandles med laser, men udelukkende kun ved hjælp af linseudskiftning. Nedenfor har vi beskrevet, hvordan en linseoperation typisk vil foregå før, under og efter operationen.

 1. Øjenlægen drypper dine øjne med pupiludvidende og bedøvende øjendråber
 2. Der laves et mikroskopisk hul i hornhinden
 3. Linsen fjernes ud gennem hullet
 4. Den nye syntetiske linse indsættes
 5. Hele linseudskiftningen varer blot cirka 15 minutter pr. øje
 6. Cirka en times tid efter endt operation må du tage hjem
 7. Synet kan være sløret efter operationen, men du kan sagtens se uden briller. Det varierer fra person til person, hvor hurtigt hjernen vænner sig til de nye indtryk.

Hos de fleste klinikker har du valget mellem en monofokal eller multifokal linse ved linseudskiftning.

 • Monofokal linser betyder, at den har én styrke over hele linsen. Denne type linse giver dig et godt syn på enten kort eller på lang afstand.
 • Multifokal linser har flere styrker, som dermed giver dig et godt syn på både kort og på lang afstand. Multifokal linser kaldes også for trifokal linser, fordi de ikke blot har ét, men tre fokuspunkter.

Efter en linseudskiftning vil knap 90% være helt brillefri

Prisen for en linseudskiftning afhænger blandt andet af linsetype, men typisk ligger den et sted mellem 45.000 – 53.000 kr. Du kan vælge at finansiere beløbet til linseudskiftningen via privatklinikken med faste månedlige afdrag. Har du behov for at låne 40.000 kr. i 99 måneder eksempelvis, vil den faste månedlige rate ligge på 499 kr./mdr.

Se video af hvordan en linseudskiftning foregår:

Synskorrigerende øjenoperation

Som det fremgår af ovenstående, kan du med en synskorrigerende øjenoperation blive behandlet for stort set alle former for dårligt syn og synsfejl.

 • Gammelmandssyn
 • Nærsynethed
 • Langsynethed
 • Bygningsfejl
 • Grå stær (Du kan blive opereret for grå stær gratis hos det offentlige. Er ventetiden længere end en måned, vil du som udgangspunkt kunne benytte dig af det frie sygehusvalg og dermed vælge en privatklinik)

Cirka 20% af den danske befolkning bruger enten briller eller kontaktlinser

OBS: Der er enkelte tilfælde, hvor en synskorrigerende øjenoperation ikke kan anbefales.

 • Ved sjældne øjensygdomme
 • Ved synsfejl der forandrer sig (dvs. styrken ændrer sig løbende)

Værd at vide

 • øjenoperation prisEn øjenlaseroperation er fuldstændig smertefri
 • Hvis laseren registrerer de mindste øjenbevægelser, stopper den øjeblikkeligt
 • Du skal være fyldt 18 år for at få foretaget en øjenoperation
 • Du må ikke bruge kontaktlinser i dagene op til operationen
 • Du må ikke selv køre hjem efter operationen
 • Du må ikke være gravid eller ammende
 • Du skal have et stabilt syn over et tidsrum på cirka 1 år
 • Du må ikke gnide dig i øjnene den første uge efter operationen
 • Undlad at gå i svømmebassin de første par måneder efter operationen
 • Du skal vente 14 dage med at bruge øjenmakeup
 • Efter operationen skal øjnene jævnligt dryppes for at undgå tørhed
 • Brug solbriller ved direkte sollys efter operationen
 • Nogle patienter kan genoptage arbejdet allerede dagen efter, andre efter nogle dage
 • Du kan læse og se TV efter operation

98% bliver helt brillefri efter en laseroperation

Risici og bivirkninger

Som med alle andre typer operationer vil der være risici og bivirkninger forbundet. Nedenfor har vi listet de mest typiske af slagsen ved synskorrektion.

 • Tørre øjne – forsvinder typisk efter nogle måneder
 • Oplevelse af nedsat kontrast i mørke og haloes – forsvinder typisk efter nogle måneder
 • Infektion – yderst sjældent og skal straks behandles med antibiotika
 • Du skal ikke frygte at blive blind af en synskorrigerende øjenoperation. Der findes ikke ét eneste kendt tilfælde på verdensplan, hvor det er sket!

Øjenoperation udland

bygningsfejlDu kan også vælge at få foretaget din øjenoperation i udlandet, men i så fald bør du være ekstra grundig med dit forarbejde. Grunden til, at du skal være ekstra påpasselig med at få foretaget en øjenoperation i udlandet, er blandt andet.

 • I Danmark kan du kommunikere med kirurgen og det øvrige personale på dansk. Det kan du ikke i udlandet, hvilket kan virke utrygt for mange patienter.
 • I Danmark har vi Styrelsen for Patientsikkerhed (gå til hjemmeside), som fører tilsyn med sundhedsvæsenet. Det er ikke sikkert, at de har en lignende styrelse i det pågældende land, hvilket kan være farligt for patientsikkerheden.
 • I Danmark kan du klage over din behandling til Styrelsen for Patientklager (gå til hjemmeside), hvis ikke den er foregået, som du ønskede. Måske har patienter ikke de samme klagemuligheder i udlandet!
 • I Danmark kan du nemt rette henvendelse og køre afsted til privathospitalet i tilfælde af komplikationer. Det er omvendt noget af en tur, hvis du har fået foretaget øjenoperationen et sted i udlandet!

Øjenkirurgi skal udføres af specialister

Alle typer kirurgiske indgreb skal udføres af super kompetente speciallæger, og øjenkirurgi er på ingen måde nogen undtagelse! I Danmark findes der en lang række dygtige og anerkendte øjenlæger med mange års erfaring og specialistkompetencer inden for øjenbehandlinger.

Uanset om du vælger en klinik i Danmark eller i udlandet, så læs om andres erfaringer med den pågældende privatklinik. En af de bedste måder er ved at læse anmeldelser fra tidligere patienter. Hvis ellers anmeldelserne er valide, så vil de være en super god rettesnor.

Tunge øjenlåg kan medføre et indskrænket synsfelt

De mest anerkendte øjenklinikker i landet har en omfattende kvalitetssikring og ekspertise, som gør, at du som patient helt automatisk vil føle dig tryg og sikker i deres hænder. Du kan også risikere at opleve, at de anerkendte klinikker afviser at operere dig, hvis de mener, at det ikke vil gavne dig.

To af de mest anerkendte øjenklinikker i Danmark med stor eksperterfaring er Euroeyes og Memira, som vi har beskrevet herunder.

Euroeyes

memira og euroeyesEuroeyes er en af verdens førende øjenklinikkæder, som er grundlagt af den danske øjenspecialist, Jørn Slot Jørgensen.

 • Euroeyes består af 28 klinikker, hvoraf de 5 klinikker ligger i Danmark. Du finder Euroeyes i følgende byer:
 • Euroeyes har tilknyttet nogle af verdens mest erfarne og prisvindende øjenlæger
 • Euroeyes har behandlet over 500.000 øjne gennem de seneste 25 år
 • Euroeyes har implanteret det højeste antal multifokale linser i verden
 • Tilbyder 5 års tryghedsgaranti
 • 5 ud af 5 stjerner på Trustpilot med karakteren “Fremragende”

Bestil tid til en uforpligtende synsundersøgelse hos EuroEyes, klik her.

Memira

Memira er blandt Skandinaviens førende inden for synskirurgi.

 • Memira består af flere klinikker i Skandinavien, hvoraf de 14 ligger i Danmark. Du finder Memiras øjenklinikker i følgende byer:
 • Alle læger hos Memira har hver især udført flere tusinde øjenoperationer
 • Memira udfører over 10.000 øjenoperationer årligt
 • Tilsammen har lægerne hos Memira udført over 400.000 synskorrigerende operationer
 • Memira tilbyder en unik 5 års garanti på din synskorrektion
 • 5 ud af 5 stjerner på Trustpilot med karakteren “Fremragende”

Gå til Memiras hjemmeside, klik her.

Euroeyes og Memira er begge anerkendte øjenklinikker med højt specialiseret personale, og du kan således vide dig sikker på, at dine øjne er i trygge og erfarne hænder!

Denne guide indeholder reklamelinks

Tilskud til øjenoperation fra Sygesikringen Danmark?

Det er muligt at få tilskud til din øjenoperation fra Sygesikringen Danmark, hvis du er i gruppe 1 eller 2 eller har gruppe 5 med tilvalget “Operation”. Du kan få dækket op til mellem 6.000 - 13.000 kr. pr. øje. Du kan kontakte Sygesikringen for yderligere information på tlf.: 70109070.

Hvad koster en øjenoperation?

En øjenoperation koster mellem 20.000 og 53.000 kr. Se alle priser på operation af øjne her på siden.

Hvad koster en linseudskiftning?

Prisen varierer fra privatklinik til privatklinik, men den ligger typisk et sted mellem 45.000 - 53.000 kr.

Hvor længe holder en øjenoperation?

Som udgangspunkt er en øjenoperation permanent, så de fleste behøver kun én operation.

Hvordan bliver synet efter en øjenoperation?

Efter operationen vil du kunne se lige så godt, som du kan med dine bedste briller.

Hvad er en dioptri?

Dioptri er et mål for lysets samling eller spredning.

Hvad er nærsynethed?

Nærsynet betyder, at du kan se genstande helt tydeligt på tæt hold, mens genstandene på længere afstand er utydelige.

Hvad er langsynethed?

At være langsynet betyder, at du ser genstande på lang afstand tydeligere, end når de er tæt på.

Hvad er gammelmandssyn?

Gammelmandssyn er en nedsat evne til at se skarpt på objekter, der er tæt på. Gammelmandssyn eller alderssyn opstår typisk i 40 års alderen.

Gør en laseroperation ondt?

Nej, operationen er helt smertefri, da øjnene bliver bedøvet med bedøvende dråber inden.

Kan man blive blind af operationen?

Nej! Der findes ikke ét eneste registreret tilfælde i hele verden, hvor en øjenoperation har medført, at patienten blev blind.

Hvad er bygningsfejl?

Bygningsfejl i øjet (astigmatisme) betyder, at der uregelmæssigheder i hornhindens krumning. Har øjet en bygningsfejl, vil lyset blive fokuseret på punkter foran og/eller bag nethinden i stedet for på selve nethinden. Når det sker, vil synsindtrykket blive uskarpt og forvrænget. Bygningsfejl kan føre til hovedpine og læsetræthed. Mange mennesker har en medfødt bygningsfejl og oftest i kombination med nærsynethed eller langsynethed. Heldigvis kan bygningsfejl nemt udbedres ved hjælp af laserbehandling eller linseudskiftning. Læs alt om behandlinger af bygningsfejl her på siden.

Scroll to top